tisdag 1 mars 2011

09 mars 2011: Vem är inte feminist? Lobbyn om jämställdheten.

Svenska Akademiens ordlista definierar feminism som ”en politisk rörelse för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen”. Vem sympatiserar inte med det? Jo, det finns förstås ett par… Men även de som sympatiserar med rörelsen kan ha svårt med själva begreppet. Linda Skugge slutade kalla sig feminist 2006 med följande motivering:

"Man blir ett ufo i folks ögon om man säger att man är feminist. Det spelar ingen roll vad ordet betyder, för i folks ögon betyder det att man hatar män, att man tycker att män är djur, att man tycker att kvinnor ska "ta över" makten, att män ska ge alla sina pengar till kvinnorna, att man ska kunna döma alla män för våldtäkt utan rättegång, att alla män slår kvinnor." (Aftonbladet 06-04-10).

Hur ser vi på feminismen 2011? Vem är för, vem är emot? Vad innebär det att vara feminist, och hur långt har jämställdhetsarbetet kommit egentligen? Lobbyn firar internationella kvinnodagen lite i efterskott. Kommentator är Peter Strandbrink, lobbyveteran och statsvetare vid Södertörns högskola. Han samtalar med vår moderator Erik Löfmarck. Två män, alltså.

På komikerscenen: Lasse Nilsen, Agneta Wallin, Moa Swahn, Anders Sparring mfl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar